33. Summer Saison v.3

Eftersom att min förra bryggning av denna öl (Summer Saison v.2) serverades på en privat fest och jag bara han smaka kanske 3-4 glas själv av den, så bryggs den här igen. Dock blev det ingen ombryggning av samma recept p.g.a. att jag hade slut  på  en humlesort. Jag fick rota runt i frysen min och hittade då Hallertauer Mittelfrueh. Ja vafaan, det fick bli den humlesorten istället för Styrian Goldings. Åhh vad säger man, det blev en helt ny öl, och en god sådan också 🙂 Så därav namnet ”v.3”.

Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
3 kg Pilsner malt (61,2 %)
1 kg Vetemalt (20,4 %)
0,6 kg Vienna Malt (12,2%)
0,3 kg Strösocker (6,2%)


Jästsort: 
White Labs WLP566 – Belgian Saison II

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Hallertauer Mittelfrueh

Humlechemat: 
20 g Hallertauer Mittelfrueh @ 45 min boil
15 g Hallertauer Mittelfrueh @ 20 min boil
15 g Saaz @ 20 min boil
15 g Hallertauer Mittelfrueh @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min
15 g Saaz @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min

Vattenjustering: (Eget skapad som ej finns på hemsidan)

Beräknad IBU landar på ca: 16 (lite väl lågt)
Beräknad ABV: 6,7 %
Beräknad EBC: 7,9

Förkultur: 
Ingen förkultur. Med denna jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 60 min
75 C i 10 min

Vörtkok: 90 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur:
23,5-24 grader

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.