31. Summer Saison v.2

Detta är egentligen ingen förbättring av tidigare recept utan en nytt försök på att göra en god Saison öl. Tidigare försök var mina kunskaper i ölbryggning inte så bra. Tidigare öl blev drickbar, men jag gjorde många fel i den bryggningen. Denna gång besitter jag avsevärt mycket mer kunskap och det märks i detta recept. Denna bryggning glider in på toplistan över min hittills bästa bryggda öl. Fruktansvärt god.

Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
3 kg Pilsnermalt malt (61,2 %)
1 kg Vetemalt (20,4 %)
0,6 kg Vienna Malt (12,2%)
0,3 kg Strösocker (6,1%)

Jästsort: White Labs WLP566 – Belgian Saison II

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Saaz
Styrian Goldings

Humlechemat: 
20 g Styrian Goldings @ 45 min boil
15 g Styrian Goldings @ 20 min boil
15 g Saaz @ 20 min boil
15 g Styrian Goldings @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min
15 g Saaz @ 0 min Steep/Whirlpool @ 15 min

 

Vattenjustering: (Eget skapad som ej finns på hemsidan)

Beräknad IBU landar på ca: 25
Beräknad ABV: 6,4 %
Beräknad EBC: 25

Förkultur: 
Ingen förkultur. Med denna jäst behövs ingen förkultur under SG 1.070

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
3 L vatten/Kg Malt
65 C i 60 min
75 C i 10 min

Vörtkok: 90 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur:
23 grader som jag lät stiga upp till 25 grader, sen startade kylen och höll jäsningen på max 25 grader.

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 3 veckors jäsning.

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.