23. Bellclean Brown Ale

brown_aleMed detta öl var mitt mål att få en ganska mörk brown ale med tydliga kaffe och chokladtoner, men även en lätt rostad kaffesmak i bakgrunden. Jag tycker mig ha lyckats rätt bra med det. Jag skulle dock vilja försöka göra en amerikansk version av denna någon gång, men även öka på munkänslan lite med kanske Carapils eller vetemalt.

Bryggdag: 2015-08-15
Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
4,0 kg Pale Malt, Maris Otter (83,3%)
0,4 kg Caramel Malt 60L (8,3%)
0,2 kg Chocolad Malt (4,2%)
0,2 kg Brun Malt (4,2%)

Jästsort: White Labs London Ale – WLP013

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Northern Brewer
East Kent Goldings

Humlechemat: (60 g humle)
25 g Northern Brewer @ 60 min boil
15 g EKG @ 2 min boil @ 2 min boil

Vattenjustering:
London – England

Beräknad IBU landar på ca: 28
Beräknad ABV: 5 %
Beräknad EBC: 42

Förkultur: 
2,2 Liters förkultur (utan magnetomrörare)
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,5 L vatten/Kg Malt
67 C i 60 min
75 C i 10 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
20 liter vört

Jäsningstemperatur:

18-19 grader

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76,9%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 2 veckors jäsning.

Det här inlägget postades i Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.