22. Bellclean Titanic IPA – Recept

Detta var mitt försök på att göra en brutalt humlig IPA. Misslyckades totalt då ölen knappt fick någon humlesmak alls. Det är nog inget fel på själva receptet utan snarare jag som klantade till mig när jag vattenjusterade. Ölen hade en lätt fruktighet i smaken med en BRUTALT hög beska. Nästan som att beskan hade tillförts på nått annat sätt än via humlen. Nåja, receptet kommer faktiskt från Aron Otterbos hemsida. Möjligen lite modifierat.

Bryggdag: 2015-06-30
Mängd: 20 Liter

Receptet ser ut som följande:
3,0 kg Pilsner malt (50,8%)
2,0 kg Vetemalt (33,9%)
0,3 kg Caramel/Crystal 10 L(5,1%)
0,3 kg Havregryn (5,1%)
0,3 kg Ris skal (5,1%)

Jästsort: White Labs Brittish Ale – WLP005

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Chinook
Citra
Amarillo

Humlechemat: (60 g humle)
40 g Chinook @ 60 min boil
100 g Citra @ 0 min boil (vid kylning från 100 grader till 85 grader)
100 g Citra @ 0 min boil (vid kylning från 85 grader till 18 grader)
100 g Amarillo Dry Hop 5 days

Vattenjustering:
Amerikansk Pale Ale/IPA

Beräknad IBU landar på ca: 69
Beräknad ABV: 6,8 %
Beräknad EBC: 9,4

Förkultur: 
2,2 Liters förkultur (utan magnetomrörare)
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.

Mäskning (Batch Sparge, 2 step):
2,5 L vatten/Kg Malt
65 C i 75 min
75 C i 10 min

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört

Jäsningstemperatur:
18-19 grader

Övrigt:
Mäskeffektivitet: 76%
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
Jästnäring

Fattappning: Ölen ska tappas på fat efter 2 veckors jäsning.

Det här inlägget postades i Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.