# 14 – Black Bear Village Brown Ale – Recept

Denna öl är en rent experimentell bryggning med humle som växer på mina föräldrars altan 🙂 Jag hade ingen aning om hur denna öl skulle bli smakmässigt. Jag visste inte vilka mängder av humlen jag skulle använda.

Jag bestämde mig för att testa brygga öltypen Brown Ale. Resultatet var lite oväntat men ändå spännande. Ölen blev väl sisådär. Humlesmaken var en väldigt tydlig blommig humlesmak, detta krockade lite väl mycket med den smakrika Brown Ale jag valde att brygga. Jag ångrar mig lite nu i efterhand att jag inte gjorde någon enklare öltyp som kanske en Pale Ale eller Saison, och även använde lite mindre humle.

Jag kommer garanterat brygga om denna öl nästa år och då göra om bryggningen helt och hållet. Men det var galet roligt att få brygga med färsk humle. En underbar hembryggarupplevelse helt enkelt 🙂

 

Receptet ser ut som följande:
3,5 kg Maris Otter, Pale Malt
0,20 kg Chocolate Malt
0,30 kg Caramel Munich 60L
0,40 kg Caramel Pilsner 1L
0,30 kg Brown Malt

Jästsort: Brittish Ale WLP005 (Flytande jäst)

Humlesorter som jag ska ha i ölet är:
Challenger
Boden Vildhumle (färsk)

Totalt 150 gram humle.

Humlechemat: (135 g humle)
10 g Challenger @ 60 min boil
60 g Boden vildhumle  @ 15 min boil
60 g Boden vildhumle  @ 10 min boil
20 g Boden vildhumle  @ 02 min boil

 

Beräknad IBU landar på ca: 25
Beräknad ABV(Alcohol by volume): 5,5 % (Landade tillslut på 6,2%)
Beräknad EBC: 55

Förkultur: 
2 liters förkultur
2 liter vatten + 200 gram DME
Fick stå i 4 dygn med omrörning varje dag. Sen kyldes den i ett dygn i kylskåpet och vörten hälldes bort för att bara spara jästkakan som skapats.

Mäskning (BIAB):
21 liter vatten
67 C i 60 min
75 C i 10 min

Lakning:
ca 9 liter 75 gradigt vatten

Total mängd vört i fermenteringstunnan:
21 liter vört

Övrigt:
1 tsk Protafloc (Klarningsmedel)
18 g PH 5,2 stabiliserare

Ölfat: Ölen tappades på ölfat och kolsyrades med 2,4 CO2 kolsyrevolym.

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.