Bryggning #6 – Bellclean Brown Ale – Bryggdag

Äntligen var det dags att brygga årets sista batch. Denna gång en engelsk Brown Ale.

Jag brygger återigen tillsammans med Jens.

Målet med denna öl är att det ska vara en mer lättdrucken öl där maltsmaken ska få större plats. Humlen ska finnas där och vara kanske lite mer tydlig i smaken än exempelvis en Newcastle Brown Ale.

Vi försökte sikta på en 4,8-5,2% ABV men det verkar luta åt att denna öl hamnar någonstans mellan 5,2-5,5% ABV.

Länk till receptet: http://www.webelton.se/2013/11/24/bryggning-6-bellclean-english-brown-ale/

Denna gång har jag valt att stöpa tre stycken olika sorters karamellmalt/specialmalt:
– Cara Ruby 50
– Crystal 100
– Chocolate Malt

Cara Ruby  50 kommer att bidra med ökad munkänsla, skum och ökad skumstabilitet. Den bidrar även med rik karamellsöt doft, kolaliknande smak och en ljus bärnsten till rödaktig färg till ölen. Perfekt för en Brown Ale.

Crystal 100 kommer bidra med en kola och nötliknande smakkaraktär till ölen plus en liten färgjustering också.

Chocolate Malt kommer att bidra med en touch av kaffe och chokladsmak i ölen plus en färgjustering.

De tre humlesorterna jag kommer använda denna gång är Challenger, East Kent Goldings och Fuggles.

Värden:
OG: 1.054
IBU: 20,8
EBC: 29,3
ABV?: 5,2-5,4%

Här kommer lite bilder från bryggningen:

 

 

Det här inlägget postades i Ölbryggning, Ölrecept och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.